CONSELLS            

No abusem de l’alcohol, en la seva justa mesura és fins i tot saludable, però sempre sense excedir-nos i mai si hem de conduir.

Com obrir una botella

A l'hora d'obrir una ampolla de vi, el primer que hem de tenir en compte, és tractar de moure-la el menys possible, perquè en el cas que hagi sediments (posos) aquests no es regirin i enterboleixin el vi.

L'ampolla de vi sempre ha d'estar recolsada sobre la taula. Oblidi's de posar l'ampolla entre les cames o agafar-la entre braços, com si fos un nen.

Mai es forada el suro de costat a costat, per a evitar que caiguin miques de suro en el vi.

L'ampolla no es mou, es mou o gira el llevataps. Una bona opció és servir en una copa, que rebutjarem, una mica de vi per a netejar la boca i el coll, i treure les petites restes que poguessin quedar en aquest tram de l'ampolla.

És bo deixar que el vi s'airegi una mica. En cas de vins vells és bo deixar-los airejar-se almenys una hora abans de prendre'l, ho farem preferiblement en una decantadora.

Consells per casa

Els negres haurien d'estar en la taula amb els seus taps prèviament trets.

Els blancs i rosats sumergits en aigua i glaçons.

L'amfitrió ha de conèixer les preferències vdel vi dels  seus convidats.

L'amfitrió ha de provar abans el vi que va a servir per a verificar el seu estat.

L'amfitrió ha de sorprendre amb alguna marca nova.


Consells per el restaurant

Podem prendre vi negre amb el peix, no hi ha problema, si són blaus i tampoc és una equivocació en els peixos com el rèmol, bacallà i altres més delicats si van acompanyats amb una guarnició variada o amb salses contundents sempre que siguin negres lleugers, de poc cos i joves fins a tres anys d'edat.

No demanar els vins molt vells encara que siguin baratos, si l'establiment no conta amb una bon sistema per a la conservació dels vins.

Desconfiï del restaurant que només treballi amb marques molt conegudes.

Desconfiï del restaurant que amuntona les ampolles en la sala.

No tingui cap pudor durant l'estiu a demanar refredar un vi negre (generalment se serveixen a 23 graus de temperatura) en una mica d'aigua i gel durant 9 minuts (és el temps que es necessita per a baixar fins als 18 graus de servei).

Confiï en el restaurant que posseeixi un armari vinoteca climatizat.

Desconfiï del restaurant que s'obstina en oferir-li una marca determinada sense tenir en compte el menú demanat.

Desconfiï del "chupito" o la copa gratis de licor de fruites o del pacharán casolà. És preferible pagar una marca reconeguda i retornar la beguda si no és de qualitat.


Alerta al "vi de la casa" sense etiqueta. Si el vi de la casa duu l'etiqueta del restaurant, és imprescindible conèixer el celler proveïdor.

Consells per el bon aficionat

 • Tenir una mínima curiositat per els vins menys coneguts
   

 • El vi no es sols per menjar, sinó per gaudir a totes hores.
   

 • El sentit de l'olfacte és el més important. La boca només percep els sabors àcid, amarg, dolç i salat. Els sabors específics de les coses els processa l'olfacte per via retronasal (via interior des de la boca a l'olfacte), però que només ho percebem en el paladar.
   

 • No atropellar a les persones amb una tesi doctoral sobre el vi. Com més gran sigui la intenció d'impressionar al no iniciat, més difícil li serà comprendre aquesta cultura.
   

 • L'acidesa es contraresta amb el sucre i amb l'alcohol. Un vi de tot just 12 graus però amb una acidesa molt baixa ens semblarà més alcohòlic que un vi de 14 graus amb una acidesa més alta. Un vi dolç sembla menys si s'afegix àcid tartàric (el dels raïms), àcid cítric (el de les taronges, llimones) o àcid màlic (el de les pomes).
   

 • Sigueu tolerants. És la virtut que millor s'executa quan més coneixement del vi es té.
   

 • No intenteu endevinar la marca en un tast a cegues si no voleu caure en el ridícul. És millor dir: aquest negre em recorda al vi X. Si no has encertat no passa res. Si tens la sort d'encertar, la glòria.
   

 • El vi negre amb el temps va clarejant, el blanc enfosquin i el rosat fent-se malbé.
   

 • En els vins negres, la bora violàcia en la copa es igual a joventut; la bora taronjada equival a madurès; i la bora ocre a declivi. En els blancs, la bora groga palla significa joventut; el groc daurat, madurès; y el groc vermellós, declivi.