La Ginebra

Història de la ginebra

Es creu que els monjos holandesos van crear la ginebra com medicina a principis del segle XII per a combatre la pesta bubònica. A la fi del segle XVI, els soldats anglesos van descobrir a Holanda la Genever, després de presenciar el seu efecte en els aliats. La van dur amb ells de tornada a Anglaterra.

 

En 1689 Guillermo d'Orange va prohibir totes les importacions de licors de França, el que va tenir com resultat la supressió de la Distillers Charter i, en conseqüència els ciutadans britànics van obtenir el dret d'elaborar la seva pròpia ginebra, el que va augmentar la popularitat del licor.

 

A l'arribar el segle XVIII la ginebra s'havia convertit en la beguda nacional d'Anglaterra. Entre 1600 i 1730, la producció nacional de ginebra va augmentar de mig milió a cinc milions de galons. Una comissió oficial va registrar en 1750 que en una de cada cinc cases de Londres es venia ginebra. En aquell moment, els impostos eren tan baixos que una copa de ginebra era mes barata que una copa de cervesa. Anglaterra produïa 20 milions de galons de ginebra a l'any.

 

Com resultat d'un excés de consum i de la dolenta qualitat de la ginebra, es van introduir els impostos. La ginebra es va encarir i va augmentar la seva qualitat, i va començar un ferm ascens cap a les classes altes. De les condicions mes adverses de brutícia, desesperació i degeneració va sorgir la ginebra London Dry (o ginebra seca), un dels millors licors del món.

 

El clàssic Gin-Tonic va ser creat pels funcionaris britànics de classe mitja en el segle XIX, que van ser enviats a servir a l'Imperi a exòtics llocs plens de mosquits. La quinina que havia en la tònica va ajudar a contenir la malària i la Ginebra ajudava a beure mes tònica.

 

 

Destilació

La ginebra Holandesa coneguda també com Geneva o Hollands, es produeix a partir de malta aixafada, fermentada i alcohols de baixa graduació que són destil·lats per a obtenir el producte final. La destil·lació resultant és barrejada amb aromatitzants que destil·lada novament resulta un producte final de 43º a 45º de tal forma la ginebra Holandesa compte un cert aroma a malta i té un fort cos.

 

La ginebra Anglesa és produïda rectificant barreja d'alta graduació alcohòlica de whisky o barreges alcohòliques de forma tal que perdin aroma i sabor. Aquests són després reduïts amb aigua i llocs en recipients amb els agents aromatitzants. Després, aquesta barreja és novament destil·lada. A la ginebra resultant s'arriba reduint fins a contar amb una graduació alcohòlica que vagi entre els 40º i els 47º depenent del mercat per al qual és produït.
 

Les herbes que s'utilitzen per a aromatitzar la ginebra a Anglaterra i Estats Units són les maduixes; preferentment les produïdes a Alemanya o Itàlia; mes algun altre saboritzant que es trobi en menor proporció;angelica o licorice; ametlles, coriandro, carvi, cardamon, anís, pela de llimona, taronja, etc. Com sempre, el secret de cada productor és la combinació d'herbes que li aporta a la destil·lació per a aromatitzar-la, pel que tots han desenvolupat les seves pròpies fórmules que guarden secretament.
 

La ginebra actual és un aiguardent obtingut per la destil·lació de cereals com l'ordi maltejat, el blat de moro i el sègol degudament rectificats i aromatitzats amb fruits de ginebró. Tant el sabor com l'aroma s'aconsegueixen per destil·lació filtració, addicció o maceració del ginebró amb diverses plantes.

ginebrons

   
Una petita selecció de còctel,  naturalment preparats amb ginebra.

Alaska

3/4  de ginebra seca

1/4 de chartreuse groc

Alexander

1 1/2 mesures de ginebra

1 de crema de cacao

3/4 de llet

cacao en pols

Bull Dog

1 mesura de ginebra

suc de 1 taronja

Ginger Ale

Bronx

1/3 ginebra seca

1/3 suc de toronja

1/6 Vermut sec

1/6 Vermut negre

Claridge

1/3 ginebra seca

1/3 vermut sec

1/6 whisky peché

1/6 Cointreau

Dry Martini

1 mesura de ginebra

3 gotes de vermut blanc seco

1 oliva rellena

glaçons de gel

Gin Daisy

2 mesures de ginebra

1/2 mesura de suc de llimona

gotes de granadina

soda

Gin Cobbler

1 mesura de ginebra

1/4 de Curaçao

1 cullerada de sucre

suc de 1 llimo

Paradise

2/4 de ginebra seca

1/4 de Whisky peché

1/4 de suc de taronja

Wonder bra

1 de ginebra

1 de suc de pinya

gel