LICORS                        

La tradició d'elaborar licors casolans es perd en la nit dels temps, potser va ser la casualitat, potser aquesta part d'alquimista que l'ésser humà posseeix, la veritat és que ha arribat fins als nostres dies gràcies a les persones que han transmès els seus coneixements de generació en generació. Aquestes receptes són un petit homenatge i la meva modesta aportació perquè no es perdi una tradició divertida, interessant i gratificant, una manera de sorprendre als nostres convidats i una excusa per a degustar un licor, en la sobretaula, aperitiu, etc. Però primer si hem de definir que és un licor diríem que, un licor és una beguda alcohòlica dolça, sovint amb sabor a fruites, herbes, o condiments.

Una  mica d’història

Històricament deriven de las herbes medicinals, generalment les preparades per els monjos, como los Benedictins. Els licors van ser fets a Itàlia des del segle XIII. Però hi ha documents escrits de l'època de Hipócrates qui deia que els ancians destil·laven herbes i plantes en particularment per la seva propietat de cura de malalties o com tonificants.

Preparació

Alguns licors són preparats per infusió de certes fruites, flors, fustes, en aigua o alcohol, i afegint després sucre fins i tot colorants, uns altres són fets afegint els ingredients a una destil·lació base obtinguda prèviament, solen ser de millor qualitat.

La distinció entre licor i beguda alcohòlica no és simple, especialment perquè en l'actualitat moltes begudes alcohòliques estan disponibles amb sabors dolços. No obstant això les begudes alcohòliques amb sabor, no són preparades per infusió. El contingut d'alcohol no és una característica distintiva, la majoria dels licors tenen menys graus alcohòlics que les begudes alcohòliques, però alguns licors poden tenir fins a 55 graus.

Unes receptes                          

 

Ratafia

250 gr. de nous tendres, si pot ser recol·lectades la nit de San Juan

10 gr. de farigola

5 gr. de canyella en brut

2 l. aiguardent anisat

½ l. xarop ( aigua i sucre en parts iguals)

4 Codonys, solament el suc .

Picar les nous i deixar-les en maceració amb la resta d'ingredients durant 50 dies. Passats aquests dies filtrarem, el liquid, que quedarà llest per al seu consum.

 

Licor de toronja

2 l. d' aigua

1 l.  d' aiguardent

1 Kg. de sucre

12 taronges, no més la pela

1 branqueta de canyella

1 baina de vainilla

Es posen tots els ingredients junts en un recipient amb tapa. Es tanca bé i es va movent cada dia durant un mes. Es cola el licor i s’embotella. Es pot fer amb mandarines, llavors es ficaran en el pot senceres i el temps de maceració serà de dos mesos.

 

Licor de maduixa

1 Kg. de maduixes

1 l. de aiguardent d' orujo

1/4 Kg. sucre

1 l. d' aigua

Ficar les maduixes en un pot i afegir el aiguardent; Tapar i deixar en maceració 12 hores. Preparar un almívar dissolent, a foc lent, el sucre amb l'aigua. coure 5 minuts; deixar refredar. Passar per tamís de tela la maceració de maduixes i aiguardent. Barrejar amb el almívar fred. Posar en ampolles i deixar reposar un mes, abans de consumir. Servir fred o amb gel.
 

Licor de aranyons, "Pacharán"

1 l. aiguardent anisat

1/4 Kg. aranyons

1 tros de vainilla en rama

6 grans de cafè

1 trocet canyella en rama

En un pot amb capacitat per a un litre i quart, prèviament esterilitzat, posar el aiguardent i els aranyons. Tapar hermèticament i deixar macerar un mínim de sis mesos, en lloc fresc i fosc, donant-li volta al pot de tant en tant. Filtrar en tamís de tela i passar a ampolla. Servir fred o millor amb gel.

Licor de llimona "Limonchelo"

Peles de 6 llimones
1/2 litre d' alcohol refinat
1/2 litre d' aigua
1/2 kilo de sucre blanc

Treure la pela groga de les llimones, amb cura que no continguin la part blanca. Col·locar-la en un pot de vidre net, i cobrir-la amb l'alcohol. Deixar-la macerar en un lloc fosc i fresc durant 4 setmanes. Una vegada passat aquest temps, filtrar l'alcohol i reservar. Preparar un almívar lleuger amb l'aigua i el sucre, deixar refredar bé i incorporar l'alcohol filtrat, que deu ja tenir el color i sabor de les llimones
 

Licor de cafè

1 tassa de cafè, mòlt, de la millor qualitat

1 - 1/2 tasses d'aigua bullint

3/4 tassa de sucre granulada

1/4 tassa de sucre moreno

1/2 cullerada d'extracte de vainilla

1 - 1/2 tasses de vodka

Barrejar el cafè mòlt amb l'aigua bullint, deixar reposar per 2 minuts. Colar-lo en un colador per a cafè i posar-lo en una olla foc baix. Agregar el sucre i cuinar regirant fins que comenci a sortir vapor (uns 5 minuts), anant amb compte de no bullir la barreja. Remoure del foc i deixar refredar. Agregar la vainilla i el vodka. Posar en una ampolla neta, desinfectada, i deixar madurar els sabors per 3-4 dies abans de servir.