MARIDATGES 

CASAR VI  I  MENJAR               

 

Proposar uns vins entorn a un menú, és una aposta interessant; No solament és necessari que el vi escollit realci un plat, sense emmascarar els seus aromes, també ha de ser el bastant discret per a no fer ombra al següent vi, aquest repte ho anomenem Maridatge paraula que ve  de (Mariage) NOCES en Francès.

 

Quantes vegades hem escoltat. "El vi negre amb la carn i el blanc amb el peix." Doncs val sí, però, anem a concretar una mica més, doncs això del maridatge és una cosa més complexa que la típica frase. Si no es planteja bé, pot arribar el que no desitgem, el divorci.
 

Cal tenir en compte les dues parts, per una la varietat del raïm i si es tracta d'un vi jove o de criança. Per l'altra com s'ha cuinat el plat i que tipus d'ingredients ho componen.

 

Per a molts de vosaltres això pot ser d'allò més complicat, si tenim en compte que existeixen un sens fi de bons vins, per no parlar de la nostra extensa i rica gastronomia.

 

Sempre ens quedarà un recurs, com deia un estudiós de la vida; Per a saber sobre aquest tema no hi ha més que provar, provem doncs, tal vi  amb tal plat, i no trigarem molt a comprovar si casen o no.
 

 

Malgrat tot, intentarem posar una mica de llum en aquest tema, marcant unes pautes generals i simples, però no s'obsessioni sobre l'assumpte, ja que Qui té la veritat absoluta sobre aquest tema? Tingui en compte que "sobre gustos........."


Per les Carns

Per a les carns vermelles, vi negre. Sense cap dubte, però quin vi negre escollir ? Un entrecot, un costellam, un rellom, és la gran oportunitat per a obrir qualsevol dels grans vins negres de criança o reserva. Pot ser de Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Somontano, Penedès per citar alguns. L'ideal és que sigui un vi ben elaborat, robust, potent.

Si va a prendre anyell al forn, lleugerament especiat utilitzi un negre (tempranillo, garnacha, cabernet) amb una criança en barrica perllongada. Les aromes de fons especiades d'aquests vins, li va molt bé a aquest plat. Altra elecció interessant pot ser un syrah. Si l'anyell o altra carn l'ha macerat unes hores abans amb vi negre, utilitzi per al menjar el mateix vi i no importa que sigui un vi jove. Una regla bàsica : quan es prepara qualsevol tipus de carn prèviament macerada o amb una salsa al vi, ha de servir-se el mateix tipus de vi en el menjar que l'utilitzat en la maceració o salsa.


Si la carn és més lleugera, tipus pollastre, aquesta ens permet diferents tipus de vi. Si està cuinada amb un sofregit de tomàquet, ceba i plantes aromàtiques escollirem un vi negre estructurat però no massa robust. Ens decantaríem per un tempranillo, preferiblement un semi criança, buscant una lleugera carnositat i uns tanins fruiters i agradable.

Si aquest pollastre, ho serveix amb salsa de tòfones o acompanyat de bolets, ens aniríem a un vi amb més cos. Ens atreviríem amb un reserva de cabernet sauvignon o amb un merlot.

I finalment si està cuinat amb suc de llimona i herbes aromàtiques, com per exemple, farigola, i ho fica al forn per a rostir, ens oblidaríem dels vins negres i ens aniríem a un blanc. Un Chardonnay, per les seves aromes cítriques. Escolliríem un chardonnay jove i no un  fermentat en barrica, perquè busquem frescor, cos i una adequada acidesa.

Per el peix

El peix no requereix automàticament un vi blanc. Un vi negre pot ser adequat si servim un salmó amb xampinyons. Una tonyina amb ceba i amb pebrots i tomàquet pot servir-se amb un rosat. Però tant al marisc com als peixos blancs el que millor els prova és un blanc. A més de considerar la varietat del raïm, tindrem en compte si és més convenient un jove o un blanc fermentat en barrica.

Per als peixos en fregits preferim vins elaborats amb les varietats autòctones d' Andalusia con un Palomino. Polps, sípies, musclos i mariscs casen molt bé amb albariño, verdejo i godello.

Per als guisats de peix en cassola de fang, que combinen peix amb algun mol·lusc i estan amanits amb julivert, ens agraden els blancs de macabeo, parrellada i xare-lo. Un lluç farcit de gambes i amb una salsa cremosa, demana un vi blanc fermentat en barrica: un sauvignon blanc o un chardonnay.

Per a altres peixos com el rèmol,  o el besuc que tenen molt sabor i caràcter, els blancs amb criança són una bona opció, però l'elecció dependrà una vegada més de la seva preparació.

Per la pasta

En els plats de pasta, la salsa ho és tot. Amb uns spaguetti amb salsa bolonyesa prendrem un vi negre jove. Si es tracta d'un plat de pasta amb fons de tomàquet i verdures podem seguir amb un negre jove o prendre un rosat. Si no duu més que mozarella, orenga i oli d'oliva, un rosat és el que millor li va. No obstant això, escolliríem un blanc amb criança per a uns spaguetti al pesto.

Als plats de pasta amb salses marineres i acompanyats de musclos o sípia, els va des de un blanc jove, aromàtic i fruiter : un macabeo, sauvignon blanc, un verdejo . Tenim un ampli ventall per a escollir. També blancs amb criança i fins i tot un cava.

Si prenem pasta fresca a l'ou i la servim amb una salsa cremosa, mantega, nata, i parmesà, que és el que duu la recepta dels fettuchines Alfredo, seguiríem amb un blanc.